Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Günde Kaç Soru Çözmeliyim

02-05-2021 01:10
Günde Kaç Soru Çözmeliyim

      Bu sorunun cevabı sözelci, sayısalcı veya eşit ağırlıkçı olmanıza ve hedefinize göre değişir. Sayısalcılardan başlayalım.

      Ortalamanın biraz üzerindeki bir sayısalcıya günde kaç soru çözmesi gerektiği sorulduğunda genellikle mantık dışı bir rakam söyler. Çünkü yıllardan beri öğrencilere günde şu kadar soru çözmezseniz iyi bir yer kazanamazsınız telkininde bulunulmuştur. Bu rakam bazen günde 200, bazen 300, bazen 500 hatta bazen 1000 soru olarak öğrencilere tavsiye ediliyor. Bu rakamların ne insan doğası ile ne zaman kavramıyla ne de pozitif bilimle yakından uzaktan bir alakası yoktur.

      Tıp fakültesine hazırlanan bir öğrencinin bu süreçte günlük ortalama kaç soru çözebileceğini, çözdüğü soruların ne kadar zaman aldığını, soru çözme dışında konu anlatımı, tekrar ve okul derslerine ayrılan vakitle birlikte günde toplam kaç saat çalışması gerektiğini tane tane not aldık. Bununla birlikte sınavlara hazırlık süreci yaşayan öğrencileri laboratuvar ortamında çalışır gibi gözlemlemeye çalıştık. Şimdi bu gözlem ve tecrübelerimizle günlük çözmeniz gereken soru sayısını mantık çerçevesinde sizlere aktarmaya çalışalım.

      Deneme sınavları dışında çözdüğünüz her soru için en iyi ihtimalle ortalama iki dakikalık bir vakit kaybı yaşarsınız. Bazı soruları bir çırpıda çözebilirken bazılarına da on dakika ayırmanıza rağmen yine de ayrılan sürenin yetmediğini göreceksiniz. Kaldı ki bu soruların büyük çoğunluğunu konu anlatımından sonra çözeceksiniz ve konuyu daha yeni öğrenmiş olduğunuzdan çoğunlukla her soru için ortalama iki dakikadan fazla vakit harcayacaksınız. Biz yine de iyi niyetle iki dakika üzerinden bir hesap yapalım. Diyelim ki günde 500 soru çözmek için bir plan yaptınız. 500 x 2 =1000 olduğundan günde 1000 dakikanızı yani 16,6 saatinizi sadece soru çözmeye ayırmalısınız. Üstelik hiç ara vermeksizin çalışmanız gerekiyor. Bunun mümkün olmayacağını anlatmaya gerek yok sanırım.

     Her hesabı 250 soru için yapalım. Bu durumda her gün 8,3 saatinizi soru çözmeye ayırmanız gerekir. Bu süreyi aralıksız çalışamayacağınız için hem ara vermek zorundasınız hem de çözemediğiniz soruları çözdürüp evde o soruların nasıl çözüldüğüne bakacaksınız. 250 sorunun 50 sorusunu çözemediğinizi düşünelim. Bu 50 soruyu öğretmeninize veya bir arkadaşınıza çözdürmek ve çözümünü tekrar incelemek için her soru için en az ortalama 3 dakikaya ihtiyacınız olacaktır. Çünkü çözemediğiniz soruları her zaman bir çırpıda çözdüremiyorsunuz. Bazen parça parça tenefüs aralarında çözdürürsünüz, bazen de size soruları çözecek kişiyi beklerken dakikalarınızı harcayabilirsiniz.

      Özetle, sorularınızı çözdürmeniz için de en az 50 x 3 = 150 dakika harcamış olacaksınız. 500 dakika da soruları çözerken harcamıştınız toplam 650 dakika oldu. Bu da yaklaşık 11 saat aralıksız çalışmanız demektir. Konu anlatımı çalışmadığınızı farz etsek bile her gün rutin 250 soru çözmeniz imkansızdır. Çünkü 11 saat net olarak çalışabilmeniz için en az 16 - 17 saate ihtiyacınız var. Hiç bir insan beyni, her gün 16 - 17 saat sürekli ders çalışma modunda olmayı kaldıramaz.

      Sevgili gençler, size neden bu kadar uzun uzun hesap yaparak günde bu kadar soru çözemeyeceğinizi anlatmaya çalıştık. Çünkü öğrenci arkadaşların davranışları hemen hemen hiç değişmiyor. Sene başında heyecanla başlarlar. Günde çözmesi gerektiği soru sayısını söylediğinizde ' bu bana yetmez ' cevabını alırsınız. Belirlenen tempoya en fazla bir hafta dayanır sonra da pes ederler. Bu arada şunu da belirtmek istiyorum. Bir öğrenci isterse elbette günde 250 soru çözebilir. Fakat bu kadar soruyu her gün çözebilmesi ve bunu rutine bağlayabilmesi imkansızdır. Biz, sene başından itibaren başlayıp sürekli uygulayabileceğiniz, teorik olarak bilimsellikten uzak olmayan ve özellikle de pratik uygulamaları ile denenmiş verimi çok yüksek olan ideal bir ders çalışma programından bahsediyoruz. Bu programı uygulayabilmeniz için de günlük çözebileceğiniz soru sayısını çok iyi belirlemeniz gerekiyor.

      Şimdi sizlerle iyi bir yer kazanmak isteyen bir sayısalcının günde ortalama kaç soru çözmesi gerektiğinden bahsedelim. Bu sayı rutine bağlandığında aslında radikal bir sayıdır.

      Sevgili gençler, hazırlık sürecinde günde ortalama 100 soru çözmeniz ve bu sorulardan çözemediklerinizi çözüdürmeniz sizi tahmin ettiğinizden çok daha öte bir noktaya taşır. Bir şeyi vurgulamak istiyorum. Bu soru sayısı, arada bir değil her gün yakalanmalıdır. Bir gün 80 soru çözdüyseniz ertesi gün mutlaka 120 soru çözüp ortalamayı 100 veya biraz üzerinde tutmalısınız.

      Benim için 100 soru ne ki ? dediğinizi duyar gibiyim. Çünkü hep aynı tepkiyle karşılaşıyoruz. Size bu sayının az geldiğini ve bu sayıda soruyu rahatlıkla çözebileceğinizi tahmin edebiliyorum. Fakat uygulamada aslında bu sayının gerçekten yüksek olduğu anlaşılıyor ve daha sonra hocam '' siz haklıymışsınız '' deniliyor.

      Bir sayısalcı için günde 100 sorunun ciddi bir yük olduğunu ve bu sayı ile istediğinizi elde edebileceğinizi yeniden anlatmaya çalışalım. Bu arada şunu da belirtmek istiyoru. Biz bu rakamları verirken hangi dersten kaç konu olduğunu, her konunun kaç çeşit soru tipi barındırdığını, konulara tamamen hakim olabilmeniz için ne kadar soru çözmeniz gerektiğini tüm kılcallarına kadar analiz ediyoruz. 

      Tekrar dönelim 100 sorumuza. Her soru için ortalama iki dakika harcadığınız düşünülürse 100 x 2 = 200 dakika soru çözümleri için harcayacaksınız.

      100 sorunun 20 sorusunu çözemediğinizi ve bu soruları çözdürüp evde tekrar çözümüne baktığınızda her soru için ortalama 3 dakika harcarsanız 20 x 3 = 60 dakika soru çözdürmek için harcamış olacaksınız.

      Toplam 200 + 60 = 260 dakika yani 4,3 saat sadece soru çözümlerini harcamış olacaksınız.

      4,3 saatlik bir çalışma süresi için en az 6 saatlik bu zamana ihtiyanız var. Çünkü 4,3 saati kesintisiz çalışamazsınız. Toplam 6 saatini sadece soru çözümüne harcayan bir öğrencinin konu anlatımı da çalıştığında ne kadar büyük bir efor sarf edeceğini düşünün. İşte bundan dolayı '' rutine bağlanmış günlük 100 soru radikal bir ramam '' dedim.

      Bu süre, konuları henüz öğrenen ve konuyu pekiştirmek için soru çözen öğrenciler için yaklaşık bir değer olup pratik uygulamada karşımıza çıkan bir süredir. Konulara hakim oldukça bu sürenin kısaldığını göreceksiniz. Süre kısaldıkça öğrenci, günlük ortalama çözdüğü soru sayısını sistematik olarak arttırmalıdır.

      Buraya kadar konuları yeni öğrenen bir öğrencinin rutin olarak afaki sayıda soru çözemeyeceğini öğrendik ve günde ortalama 100 soru çözmelerini tavsiye ettik. Peki  bu sayı, iyi bir başarı elde edebilmek için yeterli midir? Kesinlikle yeterlidir.

      Günde 100 çeşit soru görmeniz ve çözemediğiniz soruları çözdürmeniz demek; kısa bir süre sonra, çözdüğünüz soruların neredeyse tamamının size tanıdık gelmesi demektir. Çünkü konuların soru çeşitliliği çok fazla değildir. Genellikle aynı soru tiplerini evirip çevirip yeni soru olarak karşınıza çıkarırlar.

      İlerleyen yazılarımızda bu soru dağılımlarının nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

      

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.