Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Dil Bilgisi Taktikleri

28-01-2021 23:18
Dil Bilgisi Taktikleri

Dil Bilgisi Taktikleri

Sözcüğün yapısı sorulursa basit mi, türemiş mi, bileşik mi olduğuna bakın. (Dil Bilgisi Taktikleri)
Sözcüğün türü sorulursa hangi sözcük türü olduğuna bakın. (İsim mi, fiil mi, sıfat mı, zamir mi, zarf mı, edat mı, bağlaç mı)
Cümlenin yapısı sorulursa basit cümle mi birleşik cümle mi olduğuna bakın. Hepsi bileşik cümle ise ne tür bileşik cümle olduğuna bakın
Yüklemin türü sorulursa isim cümlesi mi, fiil cümlesi mi olduğuna bakın. ( Yüklem isim mi fiil mi )
Yüklemin yapısı sorulursa yüklemi bulun, yüklemin basit sözcük mü, türemiş sözcük mü, bileşik sözcük mü olduğuna bakın.
Yüklemin kuruluşu ya da yapılışı sorulursa yüklemi bulun, yüklemin ne tür tamlama olduğuna bakın.
İkilemenin kuruluşu ya da yapılışı sorulursa ikilemeye meydana getiren sözcüklere bakın (aynı sözcüğün tekrarı mı, eş anlamlı mı, yakın anlamlı mı, yansıma mı...)
İkilemenin görevi ya da türü sorulursa ikilemenin ne tür sözcük olduğuna bakın. (isim mi, sıfat mı, zarf mı)
Öğelerinin dizilişine göre (kuruluşuna, yüklemin yerine) göre cümle sorulursa düz cümle mi, devrik cümle mi olduğuna bakın. (Yüklem sonda ise düz yani kurallı cümledir, yüklem sonda değilse devrik cümledir.)
Anlamlarına göre cümle sorulursa olumlu cümle mi olumsuz cümle mi olduğuna bakın. Hepsi olumlu ise, ya da hepsi olumsuz ise soru cümlesi mi, ünlem cümlesi mi olduğuna bakın. (Dil Bilgisi Taktikleri)
'' Ek'' in işlevi ya da görevi sorulursa o ''ek'' in yapımı eki mi çekim eki mi olduğuna bakın. *** Bütün şıklar yapım eki ise ne tür yapım eki olduğuna bakın. (fiildden fiil, isimden fiil, isimden isim, fiilden isim) *** Bütün şıklar çekim eki ise ne tür çekim eki olduğuna bakın. (isim çekim eki, fiil çekim eki...)
Yüklemin zaman anlamı verip vermemesi sorulursa yüklemi bulun, haber kipi ile mi dilek kipi ile mi çekimlendiğine bakın. ( Haber kipleri zaman anlamı taşır, dilek kipleri taşımaz.)
Öğelerle ilgili sorulurda daima önce yüklemi bulun ve tüm soruları yükleme sorun.
Tamlayanı düşmüş ad tamlaması sorulursa iyelik eki almış sözcük arayın. ( İyelik eklerini bulurken pratik olarak ismin başına '' benim, senin, onun, bizim, sizin, onların'' zamirini getiririz. İsmin başına bu zamirlerden birini getirebiliyorsak orada bir iyelik eki var demektir. Örneğin '' kitabım'' sözcüğü iyelik eki almıştır çünkü '' benim kitabım'' diyebiliyorum.) (Dil Bilgisi Taktikleri)
Ad tamlaması sorulduğunda tamlayanı düşmüş ad tamlamasını, ad tamlaması olarak almayın. Tamlayanı düşmüş ad tamlaması sorulmak istenirse soru kökünde özellikle belirtilir.


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.